„Arhitecta propriei nefericiri: Cum s-a întrecut pe sine însăși Grațiela”
În micul oraș Pădureni, unde toată lumea știa totul despre fiecare, Grațiela se remarca nu doar prin personalitatea sa vibrantă, dar și prin talentul excepțional de a complica lucrurile simple. Soția mea, Alina, mă avertizase despre tendințele mamei sale înainte de a ne căsători, dar nu am înțeles pe deplin până când ne-am mutat mai aproape de ea.
Era o dimineață însorită de sâmbătă când Grațiela ne-a sunat frenetic. „Nicolae, Alina, trebuie să veniți acum!” a exclamat ea la telefon. Îngrijorați, ne-am grăbit spre casa ei, doar pentru a o găsi în grădină, privind fix un hrănitor pentru păsări pe care îl instalase cu o zi înainte.
„Care e problema, Grațiela?” am întrebat, ușor fără suflare.
„Este acest hrănitor pentru păsări,” a răspuns ea, arătând spre el cu o strâmbătură. „L-am pus să atrag gaițele, dar acum atrage veverițele și ele sperie păsările. Este un dezastru!”
Încercând să-mi ascund confuzia față de definiția ei a unui ‘dezastru’, am oferit o soluție. „Poate am putea muta hrănitorul în altă parte a grădinii, sau să încercăm unul anti-veverițe?”
Grațiela a clătinat din cap, respingând sugestiile mele. „Nu, nu, am un plan mai bun. Am citit pe internet că veverițele urăsc mirosul de mentă. O să pulverizez întregul copac cu ulei de mentă!”
În ciuda încercărilor noastre de a o convinge, Grațiela a fost hotărâtă. A petrecut restul zilei pulverizând ulei de mentă în jurul grădinii. Rezultatul a fost o grădină care mirosea ca o fabrică de bomboane, dar care nu a făcut nimic pentru a descuraja veverițele.
A doua zi, planul Grațielei a escaladat. A decis să instaleze un gard mic în jurul copacului. „Asta va ține veverițele departe sigur,” a declarat ea. Louis, vecinul ei mereu răbdător, a fost recrutat să ajute la acest nou proiect. După ore de muncă, gardul a fost ridicat, arătând mai mult ca o instalație de artă modernă decât ca o barieră funcțională.
Cu toate acestea, gardul nu numai că a eșuat în a ține veverițele afară, dar a făcut și dificil accesul păsărilor la hrănitor. Frustrată și obosită, Grațiela a explodat în cele din urmă. „Este toată vina voastră, Nicolae și Alina! Dacă nu m-ați fi grăbit, aș fi putut găsi un plan mai bun!”
Alina și cu mine ne-am schimbat priviri obosite. Încercând să păstrăm pacea, am sugerat, „De ce nu facem o pauză? Poate putem gândi ceva mai târziu.”
Grațiela a intrat furtunos în casă, lăsându-ne în grădină. Restul zilei a trecut într-o tăcere stânjenitoare, fiecare dintre noi evitând să aducă din nou în discuție ‘saga veverițelor’.
Săptămânile următoare au fost o mărturie a încăpățânării Grațielei. A încercat totul, de la redarea muzicii tare pentru a speria veverițele până la cumpărarea unui hrănitor pentru păsări ultra-scump și de înaltă tehnologie. Nimic nu a funcționat, iar fiecare încercare eșuată a făcut-o doar mai iritabilă și mai convinsă că noi eram de vină pentru necazurile ei.
În cele din urmă, păsările au încetat să mai vină în grădină, descurajate de haosul creat. Veverițele, însă, păreau să prospere în mediul parfumat cu mentă, înconjurat de garduri și plin de muzică pe care Grațiela îl crease.
Pe măsură ce toamna se instala, grădina odinioară plină de viață era acum liniștită, un memento dureros despre cum, uneori, încercând să rezolvăm o problemă pe care ne-o creăm singuri, sfârșim prin a crea și mai multe. Grațiela nu și-a recunoscut niciodată rolul în acest fiasco, continuând să dea vina pe factori externi și, ocazional, pe noi. A fost o lecție de răbdare și despre complexitățile dinamicii familiale pe care Alina și cu mine nu le vom uita prea curând.