„Cum să-i Explic Nurorii Mele că Acum Este Mamă, Nu Adolescentă”

Din momentul în care fiul meu, Andrei, ne-a prezentat-o pe Andreea, am avut un sentiment de neliniște în stomac. Avea 24 de ani, dar comportamentul ei era mai degrabă al unui adolescent decât al unei tinere femei pregătite pentru responsabilitățile căsniciei și maternității. Andrei, însă, părea complet îndrăgostit și orb la semnalele de alarmă.

Când au intrat prima dată pe ușă, Andreea abia a ridicat privirea de la telefon. A murmurat un „bună” rapid înainte de a se retrage în sufragerie, unde s-a cufundat imediat în tabletă. Am încercat să o implic în conversație, întrebând-o despre interesele ei și planurile de viitor, dar a răspuns monosilabic, fără să-și ridice ochii de pe ecran.

Andrei, pe de altă parte, radia de mândrie. Vorbea despre planurile lor de a întemeia o familie și cât de entuziasmat era pentru viitorul lor împreună. Voiam să împărtășesc entuziasmul lui, dar nu puteam scăpa de sentimentul că Andreea nu era pregătită pentru viața pe care el o visa.

Pe măsură ce lunile treceau, îngrijorările mele creșteau. Comportamentul Andreei nu s-a schimbat după ce s-au căsătorit. Petrecea majoritatea timpului pe rețelele sociale, postând selfie-uri și actualizându-și statusul, în timp ce Andrei muncea ore lungi pentru a-i întreține. Când s-a născut fetița lor, Maria, am sperat că maternitatea va scoate la iveală o latură mai responsabilă a Andreei. Din păcate, nu a fost așa.

Andreea continua să prioritizeze prezența ei online în detrimentul fiicei sale. O punea pe Maria cu biberonul și apoi se retrăgea la telefon sau tabletă. Andrei încerca să compenseze, dar era epuizat de muncă și nu putea fi acolo tot timpul. M-am oferit să ajut cât de mult puteam, dar nu era suficient.

Într-o seară, am decis să am o discuție sinceră cu Andreea. Am invitat-o la o cafea și am abordat cu blândețe subiectul responsabilităților ei ca mamă. „Andreea,” am început eu, „știu că a fi mamă nouă este copleșitor, dar Maria are nevoie să fii prezentă și atentă.”

Se uita la mine cu o combinație de confuzie și defensivitate. „Sunt prezentă,” a insistat ea. „Sunt mereu aici cu ea.”

„A fi prezent fizic nu este suficient,” i-am explicat eu. „Maria are nevoie de atenția și grija ta. Are nevoie să te joci cu ea, să o ajuți să crească și să învețe.”

Ochii Andreei s-au întors din nou spre telefon. „Fac toate astea,” a spus ea dismisiv. „Ești doar demodată.”

Am oftat, realizând că vorbele mele nu ajungeau la ea. „Andreea, nu este vorba despre a fi demodat. Este vorba despre a fi responsabil și a pune nevoile copilului tău pe primul loc.”

A dat ochii peste cap și s-a ridicat. „Cred că am terminat aici,” a spus ea scurt înainte de a pleca.

Am privit-o plecând, simțind o tristețe profundă și frustrare. Știam că nu o puteam forța pe Andreea să se schimbe, dar știam și că Maria merita mai mult.

În timp, situația nu s-a îmbunătățit. Andrei continua să muncească ore lungi, iar Andreea rămânea absorbită în lumea ei digitală. Maria a crescut cu o mamă care era prezentă fizic dar distantă emoțional.

Ani mai târziu, Andrei mi-a mărturisit că regretă că nu a văzut semnele mai devreme. O iubea pe Andreea dar și-a dat seama prea târziu că ea nu era pregătită pentru responsabilitățile căsniciei și maternității. Relația lor a devenit tensionată și în cele din urmă s-au separat.

Privind înapoi la acele zile timpurii, îmi doresc să fi găsit o modalitate de a ajunge la Andreea, să o ajut să înțeleagă importanța de a fi cu adevărat prezentă pentru copilul ei. Dar unele lecții pot fi învățate doar prin experiență și, din păcate, nu toate poveștile au un final fericit.