„Gata cu Cadourile pentru Nora Mea: Ea Interpretează Totul ca pe un Insult”

De ani de zile am încercat să construiesc o relație cu nora mea, Andreea. Când fiul meu, Mihai, s-a căsătorit cu ea, am fost încântată. Îmi imaginam reuniuni de familie pline de râsete și căldură. Dar pe măsură ce timpul a trecut, a devenit clar că eu și Andreea nu vom avea legătura strânsă la care speram.

Totul a început cu primul Crăciun după nunta lor. Am petrecut săptămâni întregi căutând cadoul perfect pentru Andreea. Voiam să-i arăt că este un membru valoros al familiei noastre. În cele din urmă, m-am hotărât la un frumos fular de mătase, ceva elegant și atemporal. Când l-a deschis, fața i s-a schimbat. „Oh,” a spus ea plat, „mulțumesc.” Nu era nicio căldură în vocea ei, nicio apreciere. Am trecut peste asta, gândindu-mă că poate pur și simplu nu-i plac fularele.

Anul următor am încercat din nou. De data aceasta, i-am cumpărat un set de cuțite de bucătărie de înaltă calitate. Andreea iubea să gătească și m-am gândit că va aprecia calitatea. Dar când a desfăcut cadoul, m-a privit cu o expresie nedumerită. „Vrei să spui că gătitul meu nu este suficient de bun?” a întrebat ea. Am fost luată prin surprindere. „Nu, bineînțeles că nu,” am bâiguit. „M-am gândit doar că ți-ar plăcea.” Ea a ridicat din umeri și a pus cuțitele deoparte.

Fiecare ocazie de a oferi cadouri a devenit o sursă de anxietate pentru mine. Zile de naștere, aniversări, sărbători – fiecare era o oportunitate pentru Andreea să găsească defecte în ofertele mele. Într-un an, i-am oferit un pachet pentru o zi la spa, gândindu-mă că ar putea avea nevoie de relaxare. M-a acuzat că insinuez că arată stresată și obosită. Altă dată, i-am cumpărat o carte de la autorul ei preferat, doar pentru a mi se spune că deja o citise și că ar fi trebuit să știu mai bine.

Nu era doar problema cadourilor în sine; era modul în care Andreea răstălmăcea intențiile mele. Întotdeauna găsea o modalitate de a interpreta gesturile mele ca insulte sau critici. A ajuns în punctul în care mă temeam de orice ocazie care necesita un cadou. Am început să simt că nimic din ceea ce făceam nu ar fi fost vreodată suficient de bun pentru ea.

Mihai a încercat să medieze între noi, dar asta doar a înrăutățit lucrurile. Îmi spunea că Andreea se simte neînțeleasă și că trebuie să încerc mai mult să mă conectez cu ea. Dar cum aș putea să mă conectez cu cineva care părea hotărât să vadă ce e mai rău în tot ceea ce făceam? Se simțea ca o bătălie pierdută.

Ultima picătură a venit de Ziua Mamei anul trecut. Am decis să-i dau Andreei o pătură făcută manual care fusese în familia noastră de generații. Era un obiect prețios, ceva ce credeam că va aprecia ca simbol al istoriei și iubirii familiei noastre. Când a deschis cutia, s-a uitat la pătură cu dispreț. „Chestia asta veche?” a spus ea. „Nici măcar nu te-ai deranjat să-mi iei ceva nou?”

Am simțit un val de furie și durere. „Andreea,” am spus, încercând să-mi păstrez vocea calmă, „această pătură este în familia noastră de peste o sută de ani. Este un simbol al moștenirii noastre.”

Ea a dat ochii peste cap. „Ei bine, poate e timpul să renunțăm la trecut,” a spus ea disprețuitor.

Asta a fost tot pentru mine. Mi-am dat seama că indiferent ce făceam, Andreea nu va vedea niciodată cadourile mele ca altceva decât insulte. Am decis atunci și acolo că am terminat să încerc să-i câștig aprobarea. De acum înainte, nu vor mai fi cadouri din partea mea.

A trecut un an de la acea decizie și, deși nu a fost ușor, a fost o ușurare să nu mă mai îngrijorez cum va reacționa Andreea la cadourile mele. Mihai este dezamăgit, dar înțelege de ce am luat această decizie. Relația noastră este tensionată, dar cel puțin nu mă mai supun criticilor constante ale Andreei.

Îmi doresc ca lucrurile să fi fost altfel. Mi-am dorit atât de mult să am o relație apropiată cu nora mea, dar uneori trebuie să accepți că nu toată lumea va aprecia eforturile tale. Și asta e în regulă.